Как да обучим малко кучниенце да не хапе?

By admin,

  Filed under:
  Comments: None

Как да обучим малко кучниенце да не хапе?

Когато хората си вземат ново кученце вкъщи, те често се срещат с проблеми, които никога не са очаквали. Хапането и дъвченето на неща са само някои от тези проблеми. Често собствениците започват да си мислят,че са си взели кученце от ада и започват да ни пишат за проблемите си.

Тази статия има за цел да обясни, защо кученцата хапят и какво можем да направим по този въпрос.

За да можем да решим проблема първо трябва да разберем, защо кученцето го прави. Първата част от тази статия ще обясни този въпрос.

Когато кученцата са на възраст около 4 месеца, те започват да си играят с другите кученца около тях. Това е всичко, което те знаят. Те хапят, блъскат се един друг с другите кученца в котилото, така си играят едно с друго. Преследват се едно друго, така както преследват плячка.

Когато кученцето дойде в нашия дом му отнема определн период от време обикновенно около седмица, за да осъзнае че това е неговото ново човешко семейство и че то е част от нова глутница.

Кгато това се случи много малки кученца се държат със собствениците си точно така, както са се държали с кученцата от котилото им. Те хапят , бутат , гонят членовете на семейството, както са правили с другите кученца.

Ето за това кученцата хапят ръчете ни, дъвчат чорапите ни, хапят ни за глезените, гонят се с децата ни. Играят си с човешкото си семейство точно така, както са си играли с другите кученца. Те не знаят каква е разликата, а откъде и да знаят? Тяхното хапане не е агресивно, а е просто игра, която са научили в глутницата с другите кученца.

Когато се замислим, няма никаква причина кученцето да реагира по разлчен начин. Това е начина, по който се е държало и играло кученцето откакто е родено, как да очакваме то да знае  да се държи по друг начин?

Кученцата имат нужда да се научт как да живеят в новата си човешка глутница,което е наша задача да ги научим.

Това е мястото, на което започват и проблемите на хората, които сега са си взели  малко кученце. Кученцето си мисли,че си играе с новия си човешки приятел, а собствениците си мислят,че то е агресивно.

ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЛЯЧКА

Желанието за плячка е генетичен инстинкт,много кучета изпитват желание да гонят и преследват.Някои кучета имат по-изразен инстинкт за плячка от други. Такива кучета са тези, които наистина се радват да гонят топки,играчки, деца, крачоли на панталони и др. Това е пример, че кученцата показват инстинкта инстикт за плячка, а не агресия.Когато собственика хване кучето за нашийника и го накара да влезе в клетка и кучето се обърне да го хапе- това е агресия или е страх или пък нещо друго.

С това казано, зъбките на малките кученца са много остри и когато ни захапят, това може много да боли. Всъщност те могат да ни наранят сериозно, ако ни захапят за пръстите или глезените, особено ако веднага си дръпнем, ръката или крака.

Наша работа е да научим малкото  кученце, че хапането не е правилно поведение. Наша работа е и да покажем на кученцето алтернативно поведение, което да замести хапането. Има няколко начина, по които можем да направим това. Кой метод ще използвате е Ваш личен избор.

Хора, които са влюбени в кучешките спортове или хора, които искат да научат кучето си на Защите, те трябва да запазят и доизградът  желанието за гонене на плячка. Има няколко подхода, които помагат да се контролира хапането.

Когато малките кученца играят едно с друго в котилото и някое бъде ухапано силно, то започва да скимти силно, да пищи. По този начин те комуникират и така казват,че играта им е прекалено груба. Има случаи, в които човешкото пищене е достатъчно да научи кученцето, че това, което прави е неприемливо. Ако след това кученцето Ви пусне го поущрете-прадаваите му се, кажете му „добро куче“, дайте му лакомство или играчка, която много харесва. Но не го прехвалвайте, защото това често може да го накара отново да захапе.

Като пример, ще Ви дам  моето кученце. То взима химикала от бюрото ми и започва да я дъвче,аз използвам хранителни лакомства, когато я пусне и си я взема обратно.

Никога не разхождам кученцето си навън без играчка, като ги сменям, за да запази интереса си. Играчките, които използвам за да науча кученцето ми да не хапе не са същите като тези, които използвам когато през дена го отучвам да не дъвче химикалката ми.. Тези, които получава когато му взимам химикалката ги използвам само тогава.

Можете да хвърлите играчките за навън на метър-два, но не твърде далече, или да я влачите пре него , за да го мотивирате и да предизвикате интереса му. С опит ще разберте как да предизвикате по- силен интерес в кученцето си.

Веднъж ако успеете да заинтригувате кученцето си с играчкате сте на прав път, към научаването му,че има по-интересни неща от Вашата ръка или крачул. Собствениците, които сега са си взели малко кученце трябва да се научат как да играят с него. Веднъж като сте научили кученцето да играе с играчка, трябва да го научите и как да я пуска, когато Вие я искате обратно. Някои соственици казват, че не трябва да се игра е играчка, защото това прави кучето алчно и агресивно. В това няма нищо вярно! Когато играете правилно с играчка  с кученцето си това може да се превърне в инструмент, който може да се изплзва, когато го обучавате на  послушание или в аджилити тренировки или в обучение за защита.

За да се научи да цени играчките и да има желание да играе с тях,трябва да разбере, че това са Вашите играчки, а не негоеите. То се научава, че Вие му разрешавате да играе с Вашите играчки, когато то покава правилно поведение. Както вече казах кучетата трябва да се научат да пускат играчката, когато Вие им кажете, както и да се научат да я въщат при вас , когато Вие им я хвърлите. Това е много важно поведение, което трябва да научите кучето, за да не стане алчноза  играчката.

ВАШЕТО КУЧЕНЦЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ УПРАЖНЕНИЯ

Винаги има маки кученца, които са много активни. Те са изключително енергични кученца, които се въртят и подскачат около нас като супер енергични зайчета. Те се държат так, все едно утре не съществуват. Малките кученца имат нужда от упражнения и много дълги разходки(не тичане) всеки ден- това помага много.

Когато не са вкъщи нашите кученца винаги  са на повод, докато не станат на достатъчно възрастни и обучени да дойдат, когато ги викнем, без да се разсейват от обстановката около тях. Това обикновенно се случва, когато са на около 9месечна възраст. Колкото повече упражнения получава малкото кученце, толкова по-малко ще хапе.

ТРЕНИРАЙТЕ КУЧЕТО СИ ПСИХИЧЕСКИ

Да трениратекучето си психически е също толкова важно, колкото е да го трениратеи физически.

Ние сме намерили най-правилният начин да правим това е маркер обучението. То е много мотивиращо и е най-добрият начин да се създаде правилна връзка между човек и куче. Също започваме обучението на малките кученца с храна. Това е в основата на цялото обучение. Когато е направено правилно, става и умствено упражнение на кучето.

 

Be the first to write a comment.

Your feedback