Кога да спрем с лакомствата при обучение на куче?

By admin,

  Filed under:
  Comments: None

Когато обучаваме с награди храна, ще срещнем хора,които ще ни кажат , че е глупаво да обучаваме кучето с ХРАНА- НАГРАДА. Ще ни кажат, че е въпрос на време, когато ще накараме кучето ни да направи нещо и ако нямаме лакомство в нас, за да го възнаградим , е тогава какво ще правим?

Това е само една от причините, защо е толкова важно да разберете как ние намаляваме ползванието на награда- храна във тренировъчната програма.

Когато ние започнем обучение базирано на награди(храна), нашите кучета постоянно получават награда-храна. Това е момента, в който кучето се възнаграждава всеки път, когато изпълни правилно, исканото от нас, поведение. Всъщност ,когато кучето  е започнало обучение, ние често го възнаграждаваме, дори когато се е опитало да покаже правилното поведение.

Програмата с награждаването с храна е перфектната програма да научим кучето на ново поведение. Но, ако оставим кучето твърде дълго на тази програма, могат да се създадът проблеми.

Когато кучето постоянно получава награда-храна прекалено дълго време, кучето започва да очаква да получи награда-храна всеки път, когато направи правилно поведение. Когато спрем да го възнаграждаваме всеки път, то спира да ни предлага правилно поведение.

Това е причината, поради която треньора трябва да премине към ПРОМЕНЛИВА или СЛУЧАЙНА награда,възможно най-бързо.

Пример за Променлива награда-храна е ,когато кучето се награждава на 3ти, 5ти , 7ми и 9ти път, когато изпълни правилното поведение.

Пример за Случайна награда-храна е, когато се награждава на 3ти,5ти, 2ри, 7ми и 1ви път,когато покаже исканото от него поведение. Графикът може да се променя,взависимост от постигнатите резултати от обучението.

Ние сравняваме това с хора, които играят на слот машини. Те знаят,че няма да спечелят всеки път,но  се надяват, че следващият път ,когато дръпнат дръжката ще бъде техния щастлив ден.

Въпросът, който новите треньори вънаги ще зададът е: „ КОГА ДА СПРЕМ С НЕПРЕКЪСНАТИТЕ НАГРАДИ-ХРАНА?“.

Това, което ние правим е да преминем на Случайни награди-храна, когато нашето куче изпълни правилна команда ТРИ поредни пъти, без да направи грешка.

С това казано е изключително важно да разберете, че няма никаква причина да спрете да използвате награда-храна в обучението. Храната е силна мотивацив за Вашето куче. Вие ще разберете,че наистина е така.  Ние се надяваме,че ще  награждавате Случайно кучето си до края на неговия живот.

Be the first to write a comment.

Your feedback