Обучение на малки кучета – кутрета

By admin,

  Filed under:
  Comments: None

%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d0%ba%d1%83%d1%87%d0%b5-3

ОБУЧЕНИЕ НА МАЛКО КУЧЕ

Всяко кутре започва да се учи в момента, в който се роди. Първите уроци започва да ги получава от майка си и от другите кутрета. Бавно малките порастват, проглеждат и им изникват зъбки, с което започа първия тормоз върху майката. Съответно един от първите уроци,на които майката ги научава е да коригира кутрето, когато малкото започне да я хапе. Майката коригира малките с леко захапване или изръмжаване. Вие трябва да направите нещо подобно още в момента ,в който си вземете куче. Не можете да хапете или да ръмжите, за това трябва да използвате нашийник или коригираща команда “не”, или просто ограничите достъпа до определено място.

Има неща, които може да се покажат на кутрето докато е малко и то да се научи без да се налага да се коригира. Хигиенните навици са едно от тези неща. Може би един от най- срещатите проблеми на стопаните е, че кучето не е свикнало да се изхожда навън.

Ако се замислите повечето стопани си взимат куче и започват да го ваксинират. Това означава, че на кучето не му се разрешава да излиза навън, докато не му се бият всички ваксини. В този случай кучето няма избор и си намира места в дома ни ,които използва за тоалетна.Това,което се получава, е че не можете да му се карате, тъй като няма къде другаде да ходи по нужда. Лошото е, че свиква  да го прави вкъщи и не знае,пък и не разбира, че Вие не искате това. В момента, в който започва да излизат, много от кучетата продължават да се изхождат вкъщи, защо Вие сте им позволявали до сега да го правят. Получава се,че изведнъж Вашите правила се променят и Вие казвате НЕ на нещо, което Вие сте разрешавали да прави до сега.
Често срещан проблем е като вървите вкъщи по кучето и му се карате да не се изхожда, то започва да се притеснява, че не трябва да го прави (поне пред Вас) Започва да стиска, пред собственика си,но в момента, в който остане само (обикновено е вкъщи), то се изхожда без стрес и напрежение . В един момент започва да се притеснява да се изхожда навън с Вас и стиска докато се прибере и не остане насаме.

Няма куче, което се е родило с желанието да ходи до тоалетна, там където спи или играе. Примерно, ако го затворите в едно помещение и не го разхождате навън редовно, то няма избор и започва да свиква, че изхождането там, където спи е нещо нормално.

Решенията за проблемите с хигиенните навици са няколко. Едно от основните неща, които трябва да разберете е, че на малкото кутре след почти всяко едно действие му се ходи до тоалетна. Примери за това са:храни се и 30 минути до час, след това му се ходи до тоалетна; пие вода- иска да се изходи; след дрямка,отново иска да се изходи. Ако успеете да разберете кога се изхожда Вашето кутре, ще можете бързо да схванете кога до го водите на мястото, което искате да се изхожда. Ако не сте си вкъщи и кучето Ви е малко още, както и неможе да стиска най- добрият варянт е режим на вода и храна, в съответсвие с разходките. Имайте предвид, че повечето кутрета на възраст два-четири месеца се изхождат по 4-5пъти, тъй като ядат по 4-5пъти на ден, няма как да стискат повече от няколко часа.

Be the first to write a comment.

Your feedback