ХРАНЕНЕ ПРИ КУЧЕТАТА

By admin,

  Filed under:
  Comments: None

Хранене на кучетата в различна възраст:

 

Хранене на малки кученца

 

Когато, кученцето стане на около шестседмична възраст, повечето кученца са готови да спрат да бозаят от майка си. Има случаи, в които кученцата започват да приемат твърда храна от купичката на майката още след четвъртата или петата седмица след раждането. В такъв случай, те спират да бозаят още по- рано. Малките кученца трябва да се хранят три-четири пъти на ден и то със специално предназначена за тях храна. Постепенно броят хранения може да бъде сведен до две на ден, но чак след навършване на четири-пет месечна възраст, а след осмия месец кученцата могат да се хранят и само по веднъж на ден. Препоръчително е винаги кученцето да има  достъп до купичка с вода, за да може то да пие, когато пожелае. Ако кученцето приема трудно сухата храна, може да използвате вода или мляко, за да я навлажните и по този начин да окуражите малкото да се храни. Трябва да се внимава с количеството на млякото, защото може да  причини хранителни разстройства, ако приеманото количество е твърде голямо.

Добре е кученцето да има изграден хранителен режим– по едно и също време и на едно и също място. Не бива да давате на кученцето остатъци от масата или друг вид храна за хора , защото по този начин ще стимулирате “просенето” на храна и ще разглезите кучето по отношение на храната. Кучетата, които се хранят балансирано, не се нуждаят от хранителни добавки като витамини, минерали или месо.

 

Хранене при кучета в зряла възраст

 

Кучетата в зряла възраст имат  различни хранителни нужди от тези на малките кученца. Кучето е порастнало и то трябва да започне да приема храна, която отговаря на тези нужди. Кучетата с нормална активност, които нямат специфични нужди свързани с бременност, кърмене или здравословен проблем, трябва да приемат храна за поддържане на оптимално телесно състояние, което се характеризира с:

-Правилни пропорции на тялото на кучето според породата му

-Ясно оформена талия

-Ребрата да  не са изпъкнали

Кучета, които се хранят с пълноценни и балансирани продукти, не се нуждаят от допълнително приемане на витамини и минерали. Напротив – добавките могат да  нарушат баланса на хранителните вещества и могат да доведат до натрупване на наднормено тегло или друг здравословен проблем. Дневният прием на храна за  кучета в зряла възраст варира в зависимост от тяхната порода, активност, метаболизъм и предпочитания на собственика. Независимо дали кучето се храни веднъж или два пъти на ден е важно да се изгради режим с определено време и място за хранене.

 

Хране на на бременни и кърмещи кучета

 

 

 

Когато женското куче е бременно, то има нужда да приема повече, храна от колкото преди това. С напредане на бременността расте и приема на храна за кучето.Препоръчват се храни, съдържащи повече от 1600 калории на килограм и поне 21% съдържание на протеини. Дневните дажбите трябва да се определят според желанието на самата женска. Не е необичайно за бременната женска да намали временно приема си на храна през първите три – четири седмици на бременността. Обикновено тя започва да яде повече през по-късния етап на бременността.

След раждането, майката се нуждае дори от по-големи количества храна, за да може да кърми малките си.

На определена възраст малките кученца се отбиват от кърмене и женската постепенно трябва да се върне към вида и количествата храна, които е приемала преди бременността.

 

 

Хранене на възрастни кучета

 

При различните породи кучета старостта се достига на различна възраст:

-При дребните породи – над 12 години

-При средните породи – над 10 години

-При едрите породи – над 9 години

-При гигантските породи над 7 години

Основните признаци на остаряването могат да бъдат- по-затруднено движрние, отслабване на слуха и зрението, промяна в козината и кожата на кучето, проблеми със зъбите и венците, както и лош дъх, промяна в теглото.

Възрастните кучета обикновено нямат желание за голяма активност и храненето им с висококалорични храни  може да доведе до натрупване на наднормено тегло, здравословни проблеми и проблеми със ставите. Храната на възрастните кучета трябва да им предоставя всички необходими хранителни вещества в пропорции, съобразени с променените нужди на тези кучета.

Be the first to write a comment.

Your feedback