Фази на общо послушание

By admin,

  Filed under:
  Comments: None

Обучение на кучета

 

Всяко едно училище или всеки един треньор на кучета, използва собствена система за постигане на резултат при обучението на кучета. Няма грешни начини, има по ефективни и по-малко ефективни системи. В Училище за кучета K9 World използваме система за общо послушание, която се състои от четри фази и те са:

  1. Учебна фаза– Кучето се учи на основни поведения (команди). Тази фаза е една голяма игра за кучето. Използваме играчки, хапки да дресираме кучето на нещата, които ще искаме да прави. Тоест кучето се учи на поведенията, които искаме и след това се научава да навърже тези поведение с думи или звукове. След като кучето Ви слуша перфектно и разбира командите добре на спокойно място, без дразнители сте готови да преминете нататък.

 

  1. Фаза на корекции– След като кучето е преминало през учебната фаза, в която то е научило поведенията и ги е навързало с командите сте готови да добавите корекциите. Тоест ако зададете команда на кучето, която то разбира перфектно, без то да вижда наградата и то не я изпълни, можете да започнете да го коригирвате. Тук наградите не изчзват и почти винаги след определено ниво на корекция следва двойно по-силна награда. Тоест кучето се учи, че след като си поправи поведението идва голяма награда. По този начин задържа интереса си да слуша.

 

 

  1. Фаза на дразнители/разсейвания– След като кучето се научи да слуша в обстановка без дразнители и без да има нужда от корекции, добавяме дразнители и разсейвания. Това може да е топка или куче всичко, което може да играе ролята на дразнител. Важно е тук да не се избързва със силни дразнители а да се добавят постепенно. Тази фаза затвърждава всичко, което кучето е нучило.

 

  1. Поддръжка– Последна,но не по-малко важна фаза е поддръжката. Това означава кучето редовно да бъде изкарвано и да упражнява, това което е научило. Ако не се тренира връзката Ви се разпада и с времето контрола намалява. Играйте редовно с кучето, за да може не само да се изморява, но да се изморява с Вас. Тренирайте команди и упражнения, които кучето знае, за да можете да стимулирате и изморявате кучето психически.

 

Времетраенето на тези фази е различно за всяко куче. Колкото по-младо е кучето, толква по-лесно се постига резултат. Всяка една фаза има определени етапи, които се минават. Информацията тук е възможно най-основната. Ако разгледате другата информация в блога ни ще можете да придобиете по-добра представа как да преминете правилно през тези фази. Училище за кучета K9 World е използвало тази програма повече от 10 години, и сме я намерили за възможно най- ефективната при всички кучета, без значение от породата или възрастта на кучетата.

 

 

Be the first to write a comment.

Your feedback