СОЦИАЛИЗАЦИЯ НА МАЛКИ КУЧЕНЦА

By admin,

  Filed under:
  Comments: None

СОЦИАЛИЗАЦИЯ НА МАЛКИ КУЧЕНЦА. КАК ДА СОЦИАЛИЗИРАТЕ МАЛКОТО СИ КУЧЕНЦЕ?

Всеки ден получаваме оплаквания от собственици, които сега са си взели кученца. Оплакванията има са за проблеми, които са следствие от лоша социализация на кученцето. Повечето хора мислят, че прават правилни неща с кучето си, но всъщност те създават проблеми, с които се сблъскват.

Факт е , че социализацията е едно от най-трудно разбираемите неща от обучението на кучето.

Старат школа треньори, би препоръчала да социализирате кучето си като го разхождате навън, да го запознавате с други хора и кучета на различни места.  Когато ние обясним, че точно това е в основата на поведенческите проблеми,с които се сблъскват собствениците на малки, а дори и на възрастни кучета, ни питат: „ Как тогава да социализирам кученцето си, когато не му разрешавам да излиза навън и да си играе с други кучета?“

Или пък ще ни кажат, че правилният начин да се справим със стахливо малко кученце е, когато  го разхождаме навън да караме непознати хора да му дават лакумства, та така кученцето да вижда непознатите като машина за лакомства, а не като нещо от което да се страхува. Трябва да се съглася, че преди много време и аз така препоръчвах на хората да социализират малките си кученца. Но  единственият проблем,който разбрах с течение на времето е, че грешах и че има много по-добри начини да социализираме кучетата си.

НАШЕТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА СОЦИАЛИЗАЦИЯ

Нашето определение за социализация е да накараме кучетата ни да се чувстват удобно на нови места и да не се претсняват от нови обстоятелства. Ние искаме нашите кучета да бъдат безразлични към хора, места  и неща. Искаме нашите кучета да гледат на непознати като част от околната среда и да ги пренебрегват, а не да се забавляват или да се страхуват от тях.

Когато се разхождаме навън искаме нашите кучета доброволно да гледат към нас като лидер и очакват само ние да ги напътстваме.

КАК СОЦИАЛИЗИРАМЕ НАШИТЕ КУЧЕТА

Социализацията започва още в минутата, в която си вземем нашите кучета. Започва с това,че показваме на кучето,че контролираме всяка минута от неговият живот.Това се постига чрез изпозването на поводи, нашийници и клетки за кучета. Също ще му покажем, че е и хубаво да е при нас като използваме и  лакомства.

Основно правило е, че малките кученца искат много повече хранителни лакомства отколкото играчки. За много породи това, ще се промени с времето, ако целите са били постигнати в най-ранна възраст. РАЗГЛЕДАЙТЕ ДРУГИТЕ НИ СТАТИИ ЗА ТОВА С ХРАНАТА.

Тренираме кучетата си с вербални маркери. Работата с малкото кученце започва с вербални команди, следвани от хранителни награди, така създаваме стойност на лакомствата. Това отнема само няколко дни. След като направим това ние започваме да  работим върху процеса на АНГАЖИМЕНТ.

АНГАЖИМЕНТ

В основата на нашата програма за социализация е АНГАЖИМЕНТА. Когато кучето се занимава с трньора си, то е напълно фокусирано върху треньора и трябва да игнорира всичко в околната страна около него. Това е сложно за постигане. Много малко кучета ще направят това без обучение, ако трябва да кажа откровенно, може би 1 на 10000. По- голямата част от кучетата трябва да  през етапи обучение, за да ангажират така вниманието си върху собственика си.

Започваме да ангажираме вниманието на нашите малки кученца с много вкусни хранителни лакомства. Нямам предвид кучешки бисквити, които се продават в зоомагазините. Имам предвид малки парчета месо или нещо подобно. Когато кучето ни погледне,маркираме това правилно поведение и го възнаграждавеме , като му даваме вкусна хапка. Това го практикуваме и когато кучето е гладно, тоест преди да го нахраним. Те бързо научават, че сте добър собственик и им става приятно и забавно да са около Вас. Ангажиране на кучето започва вкъщи- в кухнята, в гаража, на двора. Когато кучето започва да усеща ангажимент към треньора или собственика, вече може да започнете да го учите на нови места. В началото подбираме локация, на която ще има по-малко фактори, които ще го разсейват.

ПРОБЛЕМА С НЕПОЗНАТИТЕ ХОРА

Проблемът  с позволяването на непознати хора да се срещат и радват на кучето е проблем, които много малко хора могат да разберат. Те не разбират езика на кучето и не могат да рзберат езика на тялото на кучето и така те не разбират дали то е стресирано или уплашено. Това може да накара кучето да се сбие или да избяга.Ако това се случи, Вие имате голям проблем, който трябва да решите. За това е много по-лесно да предотвратите проблема, отколкото да го създадете и после да се мъчите да го оправите.

НАУЧЕТЕ СЕ КАК ДА СЕ СПРАВЯТЕ С ПРОБЛЕМА С НЕПОЗНАТИТЕ ХОРА

 

Правилният начин е когато сте с кученцето си при непознати, да не им разрешевате да му се радват, по-добре е да го игнорират. Нека да не влизат в неговото пространство, да не му се радват, да не го викат по име, да не го галят и да не му дават храна.Вашата задача е да кажете на всички, че това е Вашият начин,по който разхождате кучето си. На всеки един, който ще Ви разбере има поне 100000,които няма да Ви разберат. Винаги се изумявам, как толкова много хора вървят точно срещу кучето ми искат да му се радват и да го погалят. Когато това се случи е време да им кажете съвсем сериозно, че това не трябва да се прави и не трябва да се държат така с Вашето куче.Твърде много собстеници,които сега са си взели куче се претисняват да бъдат груби с хората, които влизат в личното пространство на кучето им. Тези собственици накрая си създават проблем и кучето им става страхливо към непознати. Страхливите кучета винаги лаят по хора(защото техният лидер е забравил да ги предпази от непознатите). Това учи кученцето да реагира агресивно, за да се предпази от страшните хора навън. Собствениците ,които сега са си взели кученце , започват да се чудят, защо тяхното кученце се свива и претиснява от всеки ,които види.Това е защото те самите така го тренират да прави.

Много по-лесно е да кажем на хората, които искат да се радват на кучето ни да се отдръпнат, не се претиснвайте за чувствата им. Те определено са хора, които нe бихме искали около нас, ако не се съобразяват с желанията ни.

КАКВО ДА ПРАВИМ, КОГАТО НЕПОЗНАТ ЧОВЕК ДОБЛИЖИ КУЧЕТО НИ          

Правилният начин да се справим с проблема с непознати хора е като подготвим торбичка с пълна с храна-награда, която много харесва на кучето. Ако видите,че кучето е по-заинтересувано от непознатите, тогава му привлечете вниманието. Ваша работа е да станете по-интересни от непознатите, ако наистинина му дадете храна-награда с висока стойност ще привлечете вниманието му и по този начин кучето няма да има голямо желание да играе с непознати.

Същото се случва и с новите места, които стресират кучето. Ако забележете,че кучето започва да става и малко нервно, веднага го зангажирайте с Вас.Научете кученцето,че новото страшно място, не е толкова лошо, въпреки страховете му, защото това всъщност  са места, на които то играе със стопанина си и получава много вкусни лакомства.

ЗАЩО ДА НЕ ПОЗВАЛЯВАМЕ НА НЕПОЗНАТИ ХОРА ДА ХРАНЯТ КУЧЕТО НИ

Защо да не позволяваме на непознати да хранят кучето ни? Това е много добър въпрос с няколко отговора.

1.Като позволявате на други хора да хранят кучето Ви, това го разсейва. По този начин също тренирате кучето си да Ви игнорира, когато е около други хора и на нови места.Има ли смисъл от това?

2.Ако имате куче, което се страхува от непознати, рискувате да разклатите нервната му система. Като това се случи кучето ще отиде при непознатия, ще вземе храната и след това ще избяга със същия страх.Доста често тези кучета ще хапят, защо агресията ще бъде тяхната защитна реакция и така те ще си мислят ,че ще отдръпнат непознатите хора далеч от тях.

  1. Когато имате страхливо куче и позволявате на непознати да му дават лакомства, кучето се научава да ги очаква. Ще случи някои път да нямате лакомство, което да дадете на непознатите да дадът на кучето Ви и това ще го направи нервно. Не се самозалъгвайте,че кучето не осъзнава това. Кучето ще си мисли, че е било право и този човек не е от тези, които му дават лакомства, ще започне да става нервно.Тогава собстеникът отново ще започне да се чуди, защо има страхливо и агресивно куче. Всъщност той сам предизвиква агресия от страх в кучето си.

А КАКВО ДА ПРАВИМ С НЕПОЗНАТИТЕ КУЧЕТА

Нека започнем с факта, че много често само едно нападение, от едно куче на друго куче, може да предизвика агреси ,която остава за цял живот. Обикновенно собствениците не могат да разпознаят чувството за доминантност или агресия в чуждите кучета.Поради тези причини собствениците, особено тези, които имат кучета от скоро НИКОГА не трябва да допускат непознати кучета около техните.

Няма нищо лошо в това Вашето куче да си има приятел друго куче,но  начина да го научите как да се държи около друго дружелюбно куче е като първо намерите някой, който мисли като Вас за кучетата.Искаме кучето да игнорира нашето куче, даже в началото да не иска да играе с нашето куче и да бъде напълно безразлично към него.

Събирането на две непознати кучета на едно място заедно, никога не е за препоръчване, освен ако не следвате внимателно протокола, но тази статия не е мястото за обеснение на това.

 

КАКВО ДА НАПРАВИМ АКО НЕПОЗНАТО КУЧЕ ДОЙДЕ ПРИ НАС ПО ВРЕМЕ НА РАЗХОДКА.

Вашата работа като собственик е да се научите как да бъдете водач на ,, глутницата,,.Част от работата на водача на глутницата е да защитава някои от членовете и. Това означава, че е Ваша работа да защитавате кучето си, дори от непознато куче. Когато чуждо куче Ви доближи, застете между него и Вашето. Изглежда много убедително и заплашително и кара другото куче да се обърне и да си тръгне. Това ще накара кученцето Ви да се почувства сигурно и да Ви уважава повече.

СОЦИАЛИЗАЦИЯТА ЗАПОЧВА ВКЪЩИ

Факт е, че социализацията на кучето започва още от вкъщи. Обучаваме го как да се държи в дома си и му създаваме нови навици. Това също е много важно за връзката ни с кучето. Дори когато са вкъщи никога не трябва да позволяваме на кучето да прави каквото си поиска.

Be the first to write a comment.

Your feedback