Разходки и социализация.

By admin,

  Filed under:
  Comments: None

 

%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%ba%d0%b0

Разходки и социализация.

Защо водиме кучетата си в парка?

Какво разбирате Вие от социално куче?

Искате кучето да игнорира околната среда, да обръща внимание и да слуша само Вас.

Не искате кучето да тича при всекиго и да се лигави на всеки.

Не искате като види друго куче да забрави, че има собственик.

Не искате да ръмжи, хапе или лае, когато вижда нещо непознато.

Не искате да подскача от страх на всичко живо, което е около него.

 

 

Може би официалната причина да посещаваме парковете с кучето ни е за да го разходим и изморим. Това в 70процента означава да го пуснем да се изморява с други кучета. Колкото повече кучета, толква по-забавно става за кучето.

Да зпочнем с това, че кучетата по инстинкт формират глутница, това им е в генетиката. Когато имаме повече от две или три кучета в парка, в който са свикнали да се виждат и играят ежедневно, те автоматично са формирали глутница. Проблемите започват, когато ново куче се появи,а то не е част от глутницата. Територялна агресия или доминатна агресия са доста нормални явления, които могат да се появят от страна на другите кучета.

Лошото на тези паркове е, че повечето хора нямат нужния контрол върху кучето си. И повечето хора не водят кучетата си на повод. Това автоматично става риска за Вашето куче да се сбие или да бъде изплашено от друго куче. Това може да има лош резултат върху характера на Вашето куче. Ако си водите кучето на повод и видите друго куче да Ви наближава и то не е на повод,трябва да опазите кучето си, Вие сте му водача (глава на глутницата), който трябва да докаже на своето куче, че го пази.

Замислете се, че като излезнете с кучето на разходка, излизате с цел да се изходи и да му обърнете малко внимание. Повечето хора това не го разбират правилно. Да обърнете внимание не означава да отидете в парка и да го оставите то да се самозабавлява с други кучета или с други хора. Да обърнете внимание означава да отидете в парка и да намерите забавна игра и за двама ви. Да намерите начин да изморите кучето физически и психически. Ако кучето не получи това внимание, то започва да си намира други забавление, над които Вие почти винаги губите контрол. Повечето хора в парка губят контрол над кучето си, защото кучето не вижда нищо забавно в собственика си и много по-забавно и изморяващо е да се заиграе или сбие с друго куче. Много често, от скука, кучетата започват да си търсят неща за ядене нищо, че преди 15минути са се наяли.

Една от малкото причини, които парковете са добра идея е да тренирате Вашето куче, като използвате другите кучета като дразнители. Разбира се трябва да сте стигнали до това ниво.

Да отбележа,че много кучета имат проблеми с агресията в парковете, това което Вие трябва да разберете е, че е напълно нормално да се появи такава агресия. Това, което Вие трябва да правите е да имате достатъчно контрол върху кучето си, за да не разрешавате на тази агресия да излиза извън контрол. Намерете начин да изморявате кучето си, така че кучето да има по-голям интерес към вас отколкото към нещо друго.

Социализация

Социализацията е нещо много деликатно и често разбрано погрешно. Всяко куче има своя характер, без значение от породата или от възрастта. Първо трябва да се запитате, какво куче искате, къде и как ще го гледате. След като си отговорите, можете да се насочите по-правилно как да изградите този характер в кучето си.

 

За да получите куче, което е с максимално уравновесен харакетер, първо трябва да имате основен контрол върху него. После да го поставяте във възможно най-много ситуации, в които то да може да свикне с околната среда. Ако разрешавате да го гали всеки човек, то ще свикне да се лигави на всички. Но не трябва и да го изолирате, за да не отключи страх. Примерно упражнение ще е да го накарате да седне и ако Ви слуша и седи спокойно да разрешите да го погалят (не да го лигават а да го погалят има разлика). Ако можете да свикнете кучето си докато го галят да показва, че имате достатъчно добър контрол за този тип упражнение. В обратен случай ще се наложи да намалите дразнителите, до като не увеличите контрола.

Ако започнете да социализирате кучето си навреме ще можете да контролирате как кучето Ви вижда света. Ще можете да го научите, че по-важно и по-интересно от Вас няма. Както и че света не е страшен. Повечето хора, които имат проблеми с агресията на  кучето си,това означава,че е имало лоша случка в живота, която го е научила да се пази с аресия. Ако тази случка е била избегната, тази агресия е нямало да се е отключи (тук говорим за асоциалните кучета).

Be the first to write a comment.

Your feedback