МОТИВАЦИОННИ СТЪПКИ ЗА ЦЯЛОТО ОБУЧЕНИЕ НА КУЧЕТО

By admin,

  Filed under:
  Comments: None

МОТИВАЦИОННИ СТЪПКИ ЗА ЦЯЛОТО ОБУЧЕНИЕ НА КУЧЕТО

Има основен подход за тениране на всяко упражнение от обучението на кучета. Това започва когато треньорът разбере , че повечето кучета имат нужда от между 30 и 50 повторения на всяка една команда преди да я научат, докато при хората са необходими само 7. Ако кучето изпълнява погрешно някоя команда, ще са необходими повече от 30 повторения, за да може да го накарате да изпълнява правилно новото поведение. За това ние винаги препоръчваме още в началото да се направят повече повторения на определена команда, отколкото кучето да я научи грешно и впоследствие да се налага да  поправяте неговото грешно поведение. Има три основни сегмента в обучението на кучето да изпълнява команди. Това се отнася за общо послушание, както и за други програми.

  1. ОБУЧЕНИЕ НА НОВО ПОВОДЕНИЕ

На първо място трябва да научим кучето на смисъла на командите. Това се постига чрез позитивна мотивация. С други думи казано, това се постига като намерим нещо,което кучето наистина харесва( храна или играчка). Тогава показваме на кучето(без корекции) , че когато изпълнява каквото поиска получава награда.

Предизвикателство за всеки треньор е, че трябва да преприеме твърде малки стъпки, за да може кучето да разбере на какво го обучава. Ако Ви изглежда,че кучето не разбира съвсем какво го учите, трява да правите още по-малки и детайлни стъпки. За да се научите как се постига това Ви е необходим опит и/или трява да сте човек, който наистина мисли за всеки детайл от обучението.

  1. ФАЗА НА НАГРАЖДАВАНЕ

Втората фаза е, когато обучавам кучето, че не получава наград всеки път като изпълни команда. Целта на тази фаза е да научи кучето да НЕ знае кога точно ще получи награда. Това изгражда постоянно поведение. Тоест кучето може да се възнагради след трета изпълнена команда, след 5та и след това след 7ма. Друг път след 1ва, 4та или пък след 9та. Целта е кучето да остане по-дълго фокусирано върху изпълнението на командите. Ако се разконцентира , не получава награда( играчка или храна) и Вие  трябва да започнете от начало. Така на кучето ще му стане ясно, че не получава награда, ако не изпълнява исканото от него поведение.

  1. ОБУЧЕНИЕ ПО ВРЕМЕ НА НЕОЧАКВАНА ОТ КУЧЕТО СИТУАЦИЯ

Последният етап от обучението на кучето на команди е упражнение, в което създавате неясна ситуация за кучето. Караме кучето да мисли какво трябва да прави. Създаваме ситуация, в която кучето може би ще допусне грешка и му показваме, че първо трябва да мисли преди да направи каквото и да е. Ако не изпълни това, което се иска от него получава корекция и не получава награда.(Пример за това е да караме кучето да легне пет пъти, а на шестия да го накараме да седне.)

Тази фаза от обучението учи кучето на самоконтол. Тази стъпка учи кучетата да се самовладеят, защото някои кучета стигат до етап, в който спират да мислят.

Хубаво е да създаваме такива ситуации за кучето още преди да сме приключили напълно обучението му. Нашата крайна цел е кучето да изпълнява правилно командите, без значение от ситуацията или околната среда.

След минимум 30 повторения, кучето започва да си мисли,че като плучи корекция не прави нещо правилно, а когато изпълнява команда получава награда-лакомства или играчка. Така кучето ще се стреми да изпълнява повече исканото от него поведение.

Новите треньори, обаче трябва да внимават колко силна корекция правят на кучето си. Тя никога не трябва да бъде толкова силна, че след това да не могат да накарът кучето да изпълни командата и да се свие.Също така трябва да се научат и как да коригират кучето и нивата на корекция. Това са много важни неща, тясно свързани с ефективното обучение на кучета.

Когато кучето премине процеса на награждаване и корекция правилно, то върви напред в обучението. Корекциите ще намалеят, а то ще започне да слуша и в неясна и непредвидена от него ситуация.

Be the first to write a comment.

Your feedback